Archief

Overzicht archief

n 23/05/2018
De gebeurtenissen in de studentenwereld in 1968.
Lezing door Jaak Peeters

Meer lezen persbericht...

n 22/11/2017
De hervorming van de federale overheid in België onder Michel I
Lezing door Prof.Dr.Hans Verboven

Meer lezen persbericht...

n 24/09/2016
Bezoek Gasthuismuseum te Geel

Meer lezen persbericht...

n 27/04/2016
70 jaar ’t Pallieterke
Lezing door Dhr. Frank Boogaerts

Meer lezen persbericht...

n 10/03/2016
70 jaar ’t Pallieterke
Lezing door Dhr. Karl Van Camp

Meer lezen persbericht...

n 25/02/2016
Frans-Vlaanderen en identiteit
Lezing door Dhr. Wido Bourel

Meer lezen persbericht...
Meer lezen verslag...

n 28/01/2016
Mykene, een archeologische site
Lezing door Dhr. Stijn Ceulemans

Meer lezen persbericht...
Meer lezen verslag...

n 08/10/2015
Der Ring des Nibelungen - Richard Wagner
Presentatie door dhr. Piet Lamberts-Van Assche

Meer lezen...

n 24/09/2015
Het levensverhaal van Willem van Oranje
Lezing door dhr. Edward De Maesschalk

Meer lezen...

n 13/06/2015
Bezoek aan de abdij van Tongerlo
Gevolgd door een etentje in restaurant Torenhof

Meer lezen...

 

Persmededeling lezing "Over Frans-Vlaanderen en identiteit" 25/02/2016

Geografisch Frans-Vlaanderen versus de Zuidelijke Nederlanden

Lezing door Dhr. Wido Bourel


Op donderdag 25 februari organiseert Campinia Academica in het WIJNHUIS, Stationstraat 56 te Geel een lezing door de heer Wido Bourel over ‘Frans-Vlaanderen en identiteit’. De lezing begint stipt om 20 uur.

De Frans-Vlaming Wido Bourel werd geboren in 1955 in Hazebroek en is publicist. Hij schreef talrijke artikelen en boeken over Frans-Vlaanderen, de Zuidelijke Nederlanden en hun verhouding tot Frankrijk. Hij publiceert over geschiedenis, ecologie, volkskunde, bedreigde historische plekken, bedreigde landschappen, merkwaardige feiten en gewoonten, vergeten en vermaarde mensen in Frans-Vlaanderen en elders. Onder diverse pseudoniemen publiceerde hij ook bijdragen over Frans-Vlaanderen, de relatie Frankrijk-Vlaanderen, de Nederlandse taal- en cultuurpolitiek, de geschiedenis van de XVII Provinciën, Europese minderheden en de Franse revolutie.

Tot 1974 woonde hij in Kaaster (Caëstre in Frans-Vlaanderen). Sinds eeuwen is de familie Bourel in Frans-Vlaanderen gevestigd. Middelbare studies deed hij aan het ‘Lycée des Flandres’ (Hazebroek), bekwaamde zich in de Nederlandse taal en geschiedenis. Hij vestigde zich hiervoor eerst in Groningen (Nederland) en later in Antwerpen. Thans woont hij in de Kempen. Hij was ook medeoprichter van de rebelse Frans-Vlaamse vereniging ‘De Hekkenschreeuwers’, werd secretaris van de culturele vereniging voor Frans-Vlamingen ‘Michiel de Swaenkring’ en was medeoprichter van de tijdschriften ‘Tijl’ en ‘De Lage Landen’. Hij was ook een tijd correspondent Frans-Vlaanderen voor o.a. BRT West-Vlaanderen en Gazet van Antwerpen.

In zijn lezing zal Wido Bourel aandacht besteden aan geografisch Frans-Vlaanderen versus de Zuidelijke Nederlanden en het monster van de nieuwe Franse regio’s. Is Frans-Vlaanderen meer dan de vluchtelingenkampen in Kales en Duinkerken ? Ook zijn jeugdjaren in Frans-Vlaanderen en de taal van zijn voorouders (Nederlands of Vlaemsch) komen aan bod. Andere krachtlijnen van zijn verhaal zijn: de geschiedenis van de Vlamingen in de moerassen van Sint-Omaars, de problematiek van de identiteit en de Engelse ontdekking van Frankrijk gebaseerd op het boek ‘The Discovery of France’ van de Britse auteur dr. Graham Robb (PhD, FRSL). Op 18 oktober 2015 sprak Wido Bourel ook de laudatio uit toen taalwetenschapper en schrijver Cyriel Moeyaert de Erepenning 2015 van de Marnixring in ontvangst nam.

Wido Bourel heeft ook een webstek www.widopedia.eu waarmee hij het publiek op de hoogte wil houden van zijn publicaties en wetenswaardigheden aangaande de hierboven vermelde onderwerpen. Op deze webstek staan ook al zijn publicaties.

Voor leden van Campinia Academica is de toegang gratis. Niet-leden betalen een bijdrage van 8 €.

 
  Voorzitter

Hans Verboven

hans.verboven@ua.ac.be
  Ondervoorzitter

Jan Goris

janm.goris@telenet.be
  Secretaris

Jaak Peeters

jaak.j.peeters@gmail.com

campinia.academica@gmail.com
  Penningmeester

Filip Jacobs

filip@mdmj.be
  Contact website

Jan Jacobs

jan.jacobs@carpedata.be

  by CarpeData (2017)